Senaste inläggen

Av hiw - 17 november 2009 23:02

Under gårdagens sammanträde vid kommunfullmäktige i Piteå tog man upp frågan huruvida Piteå Kommun ska bli en så kallad Eurozon. Det var en motion från folkpartisterna Ulla Persson och Åke Forslund.


Motionen innebar att man överallt där det är praktiskt möjligt ska kunna betala med euro, på exempelvis hotell och restauranger och att kommunen ska kunna erbjuda sina anställda att få ut sin lön i euro.


Förslaget motiverades med att Piteå är en internationell kommmun med stor turistnäring, speciellt under sommarhalvåret, med fotbollsturneringen Piteå Summergames som exempel.


Socialdemokraternas Helena Stenberg svarade på motionen och ansåg att detta inte är någonting som kommunfullmäktige ska ta ett beslut om och att det är upp till varje affär/företag att själva besluta om de vill börja använda euro som ett alternativt betalningsmedel.


Persson och Forslund valde att inte föra debatten vidare utan valde att avvakta och motionen avslogs.


/ Ylva Westerlund

Av hiw - 15 november 2009 20:25

Den 12 maj 2009 så röstades lagförslaget HADOPI igenom i Frankrike. Lagen går ut på att jaga nätpirater och skydda kultur, likt den svenska lagen IPRED.


Detta innebär att en ny myndighet kommer att inrättas i Frankrike som kommer se över denna lag. I en tidigare version av lagen så innebar detta att denna myndighet hade rätten att stänga av internetanvändare ifrån internet efter tre varningar i upp till ett år men Författningsrådet ansåg att man måste ha ett domstolsbeslut för ett sådant straff.


Efter tre varningar så går myndigheten till domstol där man kan bli avstängd ifrån internet i upp till ett år om man är misstänkt att ha laddat ner illegalt eller delat ut illegalt över internet.

Man kan även installera ett statligt spionprogram på sin dator för att bevisa sin oskuld.

Det moderna rättsamhället fungerar så att man är oskyldig tills man bevisas skyldig och att man inte tvärtom. Det ändrar Frankrike på nu då man efter tre varningar måste visa sig oskyldig genom att installera detta spionprogram eller skicka in sin hårddisk.

Det kan bryta emot FNs mänskliga rättigheter om rättssäkerhet.


Ett annat problem som uppstår är att den franska regeringen stänger av folk ifrån internet odh därmed även försvårar människors rätt att yttra sig, vilket som går emot FNs mänskliga rättigheter om yttrandefrihet då myndigheter inte får ställa upp hinder för distribution.



Källor: http://www.manskligarattigheter.gov.se/extra/pod/?id=20&module_instance=3&action=pod_show&navid=65&subnavid=20&subnavinstance=3

http://www.manskligarattigheter.gov.se/extra/pod/?id=17&module_instance=3&action=pod_show&navid=65&subnavid=17&subnavinstance=3


John Andersson

http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/fransk-lag-mot-natpirater-godkand-1.958275

Av hiw - 14 november 2009 22:04

Denna vecka har man i Svenska Dagbladet kunnat följa en debatt mellan Per Gahrton, ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och Lennart Guldbrandsson, ordförande för Wikimedia Sverige. Debatten har handlat om huruvida Wikipedia verkligen är ett trovärdigt och demokratiskt uppslagsverk.


Wikipediabiografier var fokusen och Gahrton skriver att han själv har hittat ett flertal fel i sin biografi. Han ifrågasätter användandet av personer med motsatta politiska åsikter som källor i biografierna och menar att det gör dem partiska. Det är möjligt att hela tiden ändra och ändra tillbaka innehållet i artikeln. Därför liknar Gahrton Wikipedia vid ett slagfält där den uthålligaste vinner i längden.


Guldbrandsson menar att besluten fattas av de som dyker upp, så är det inom politiken och även Wikipedia. Wikipedia är inte felfritt och neutralt, utan en spegling av omvärlden. Om en person är aktuell för stunden känns det viktigt att skriva vem som sa vad, men när det har blåst över förvinner det ur artikeln. Han skriver också att när det handlar om biografier finns det fler svårigheter, eftersom det ofta finns motstridiga källor. Gahrton avslutar med ännu en artikel där han skriver att det faktiskt finns lobbygrupper som organiserat utnyttjar Wikipedia för att svärta ner sina åsiktsfiender.


Är då Wikipedia en trovärdig källa? Skulle det behövas en slags ansvarig utgivare som såg till att allt som skrevs var korrekt, sakligt och opartiskt? Eller skulle det vara ett intrång på yttrande- och tryckfriheten?


Artiklarna:

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3773653.svd

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3782897.svd

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3788991.svd



Nadia Utsi


Av hiw - 13 november 2009 12:16

Om man läser runt om i forum märker man att de flesta som skriver om ipredlagen inte har något positivt att säga om den. Det kan däremot inte filmbutiken Hemmakväll som finns i Piteå, tvärtom. Den 9 december publicerade Piteå-tidningen en artikel där de har ägaren av Hemmakväll, Jonas Nyman. Hemmakvälls försäljning/uthyrning har gått upp med ungefär 40 % sen ipredlagen träde i kraft.


Det har även kommit ett nytt sätt att se på film, Voddler. Det fungerar precis som Spotify men istället streamar Voddler film istället för musik. Hemmakväll ser inte voddler som ett hot men han säger att internet kommer ta över mer och mer. Jonas säger att Voddler har sämre Kvalité och att det är just kvalitén som är skillnaden.


Källa


Mvh

Philip Rylander

Av hiw - 12 november 2009 19:18

Larry Davis har skapat sig ett namn inom television genom att förolämpa allt från personer till religioner. Han har gett sig på judar, kristna och muslimer. Han stannar inte ens där utan har även gjort satir på förståndshandikappade, incestoffer och hemlösa. Trots detta så älskar tv-tittarna honom.

I den nya säsongen av serien ”Simma lugnt Larrys” gjorde han något som fick folk att reagera. Han kissade på en bild av Jesus, vilket lobbyorganisationen Catholic League blev väldigt upprörda över. Kabelkanalen HBO som sänder programmet var snabba med att kontra deras protest med att de som ser serien är medvetna om att Larrys Davis driver med allt och alla, även sig själv. Mycket av de han har skrivit har han tagit från sitt eget liv. Hans livserfarenheter har gjort honom till miljardär och Larrys Davis har genom åren tjänat ihop 1,5 miljarder.


Christina Kellner


Artikeln: http://www.expressen.se/Nyheter/1.177690...na-misslyckanden

Av hiw - 11 november 2009 20:47

När Aftonbladet för några veckor sedan valde att publicera en debattartikel skriven av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har debatten om invandring och vad som egentligen är svenskt och inte blossat upp ordentligt. Åkessons artikel har fått mycket mothugg, från rikets alla hörn och partiet har, sedan hans artikel publicerades, tappat ett flertal anhängare.


Detta leder även till det etiska dilemmat om yttrande- och tryckfrihet och vad som är rätt och fel. Det kan tyckas självklart att alla partier ska få komma till tals, men i samband och med den här artikeln blev det även prat om åtal mot Aftonbladets ansvarige utgivare eftersom den kan anses som hets mot folkgrupp. Som lagstiftningen ser ut idag är det nämligen den ansvarige utgivaren som får ta skulden, inte reportern som har skrivit artikeln. Det leder antagligen att många ansvariga utgivare tvekar när de ska ta beslut om vad som ska publiceras och inte, av rädsla för att bli åtalade – för något de själva kanske inte ens står för. Samtidigt måste man även tänka på just yttrandefriheten, som Sverige är väldigt förknippad med.


Vem ska egentligen bestämma vem som ska få komma till tals och inte?


Relaterade länkar:


http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article5978707.ab

http://www.aftonbladet.se/debatt/article6071274.ab


/ Ylva Westerlund

Av hiw - 8 november 2009 02:05

Musik är något som ska skapas ifrån hjärtat med ett budskap. Musik ska uppröra om det så måste, precis som debattartiklar. Musik ska säga något.

Den största och mest upprörande effekten som musik och film har kommit med nu är när företag som tjänar pengar på musik anser att folk stjäl deras varor genom illegal nerladdning. Så därför anser de sig ha rätten, och nu har de även rätten att legalt spionera på hela Sveriges befolkning genom att kolla upp folks datorvanor så att de kan tjäna pengar.

Någonting har gått snett här i världen när ett fåtal personers pengar är mer värda än rätten till ett privatliv på internet. Det handlar inte om att bevara kultur, om en industri är döende så måste de antingen hitta en ny affärsmodell eller dö helt enkelt. Nine Inch Nails har lyckats att hitta denna affärsmodell och senaste skivan de släppte var helt gratis och skivan innan den innehöll 36 helt nya instrumentala låtar då man kunde antingen köpa alla 36 låtarna för en summa av 35 kronor eller få de första 9 låtarna gratis.

Ghost I-IV albumet tjänade skaparen av musiken 9 716 520 kronor det första året själv, och då ska man ta till hänsyn att han sålde ETT album som skulle kunna delas upp i tre album till ett pris av nästan 1 krona låten.

Det mest sålda albumet på Ginza.se nu när jag skriver är Kent - Röd. 159 kronor för 11 låtar. Det är 14 kronor låten.


Det samhället mer eller mindre kräver av musikskaparna är sänkta priser på musiken och Nine Inch Nails bevisar här att om man sänker priset på musiken kan man fortfarande tjäna miljoner. Nu är Nine Inch Nails internationellt kända men att de tar fronten borde visa andra band som också är internationellt kända att nedladdning inte är något att vara rädda för.


Källor: http://www.ninwiki.com/Trent_Reznor#2007

http://www.ginza.se/Product/Product.aspx?Identifier=195747


/John http://sick-n-twisted.bloggagratis.se/

Av hiw - 6 november 2009 22:16

Det går en ny serie på Kanal5 nu. Ullared heter den och den hade premiär i måndags. Den går simpelt ut på att ett kamerateam går runt i ”köpcentrat” Ullared och filmar personalen och människor som handlar prylar för kopiösa mänger pengar. Man får bland annat följa med en familj som campar två veckor utanför Ullared, första dagen gick det ”bara” åt 11 tusen kronor. Hälften av alla prylar var impulsköp, "det är ju för billigt så man måste ju köpa" får jag känslan utav att hon tänker.


Det första jag tänkte när jag såg reklamen var, vad i hela fridens namn är det här!? Alla andra som jag pratade med tänkte precis likadant men ändå måste de titta på programmet. Över en million såg på programmet i Sverige och det är rekord, enligt Kanal5. Jag kan då säga att Kanal5 har lyckats, de har skapat det nya ämnet på fikarasten. Varje tv-kanal har som mål att stå ut och återigen så har en av alla kanaler ploppat ut en serie som inte är lik någon annan.


Jag undrar ibland vart televisionen och världen är på väg.


Källa


Mvh

Philip Rylander

Presentation

Gästbok

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2009
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards